Έρευνα πεδίου σε Ανέργους και Επιχειρήσεις του Νομού Φλώρινας

Κατηγορία: Μελέτες & Έρευνες
Ημερομηνία Δημοσίευσης
Γράφτηκε από τον/την Διαχειριστής Εμφανίσεις: 258

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου σε Ανέργους και Επιχειρήσεις του Νομού Φλώριναςπαρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Φλώρινας και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Στα συμπεράσματα που καταλήγει η έρευνα περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:

 

Σε σχέση με τους Ανέργους:

  • Η ανεργία πλήττει κυρίως εργαζόμενους ηλικίας 26-35 ετών (40,2%), σε αντίθεση με την πλειονότητα της χώρας όπου η ανεργία μαστίζει κυρίως την ηλικιακή κατηγορία των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (18-25 ετών). Εξίσου σημαντικό και συνάμα παρήγορο, είναι το χαμηλό ποσοστό των ανέργων άνω των 55 ετών (3,6%), μιας και είναι η ηλικιακή ομάδα με τις λιγότερες πιθανότητες να επανέλθει στην αγορά εργασίας.
  • Το 58,1% των ανέργων είναι έγγαμοι και το 48,3% είναι μακροχρόνια άνεργοι (πλέον των 12 μηνών), γεγονός που τονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εκπλήρωση των καθημερινών τους υποχρεώσεων.
  • 84,4% των ανέργων αναζητούν εργασία πλήρους απασχόλησης, ωστόσο το 35,6% αυτών θα δεχόταν «στην ανάγκη» και μια εργασία μερικής απασχόλησης.
  • 2 στους 3 ανέργους του δείγματος (66,3%) διαθέτουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 12.000 χιλιάδων ευρώ.
  • Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Φτώχειας, Εισοδημάτων, Ανισοτήτων και Κοινωνικού Αποκλεισμού του ΙΝΕ ΓΣΕΕ (στοιχεία του 2008), η Ελλάδα εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (20,1%) στην ΕΕ-15 και ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27. Το ποσοστό φτώχειας στη χώρα παραμένει ουσιαστικά στα ίδια υψηλά επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ενώ η μεγάλη πλειονότητα των φτωχών στη χώρα (70,0%) είναι μακροχρόνια φτωχοί. Το ΠΑΦ-ΕΑΚ έχει ορίσει ως όριο της φτώχειας τα 1.820 ευρώ μηνιαίως (21.840 ευρώ ετησίως) για ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο προστατευόμενα μέλη.
  • 67,0% των ανέργων προέρχονται από τον τριτογενή τομέα παραγωγής της οικονομίας, 28,0% από τον δευτερογενή και το υπόλοιπο 5,0% από τον πρωτογενή.
  • 44,0% ανέργων διαθέτουν προϋπηρεσία άνω των 3 ετών, 28,5% διαθέτουν προϋπηρεσία από 1 έως 3 έτη και 27,5% διαθέτει προϋπηρεσία λιγότερη των 12 μηνών. Περισσότερο ευάλωτοι απέναντι στην απειλή της ανεργίας στο Νομό της Φλώρινας είναι οι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 3 ετών, δείγμα ίσως του μισθολογικού κόστους που αντιπροσωπεύουν.
  • Η πλειονότητα είναι απόφοιτοι Λυκείου (52,0%) και ακολουθούν οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (18,1%), οι απόφοιτοι Δημοτικού (16,9%) και τέλος οι απόφοιτοι Γυμνασίου (13,0%). Να σημειωθεί εδώ πως έρευνες δείχνουν ότι η εκπαίδευση δεν αποτελεί σημαντική αιτία ανεργίας, αιτία αποτελεί η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού των μελλοντικών αναγκών ειδικοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Σε σχέση με τις Επιχειρήσεις:

  • Μία στις δυο επιχειρήσεις του Νομού ιδρύθηκε τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ επτά στις δέκα δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα παραγωγής της οικονομίας, δηλαδή στις υπηρεσίες.
  • Πιο συγκεκριμένα, το 37,3% των αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών δραστηριοποιούνται στο κλάδο του λιανικού εμπορίου, το 19,2% παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, το 6,2% παρέχουν υπηρεσίες εξειδικευμένων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, το 5,0% δραστηριοποιείται στο κλάδο του χονδρικού εμπορίου, ενώ ένα άλλο ποσοστό της τάξης επίσης του 5,0% κατασκευάζουν έπιπλα.
  • Το 65,2% των επιχειρήσεων είναι επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων και αυτό το γεγονός εξηγεί και το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων.
  • Το 96,0% των επιχειρήσεων του Νομού χαρακτηρίζονται ως πολύ μικρές επιχειρήσεις (ΠΜΕ), το 3,0% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως μικρές επιχειρήσεις και μόλις το 1,0% των επιχειρήσεων του Νομού χαρακτηρίζονται ως μεσαίες επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε εδώ πως στην έρευνα μας δεν προέκυψε καμία μεγάλη επιχείρηση.
  • Το 46,7% των εργαζόμενων είναι κάτοχοι απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης, το 23,7% είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 18,0% είναι απόφοιτοι Γυμνασίου και το 11,6% είναι απόφοιτοι Δημοτικού.
  • Δύο στους τρείς εργαζόμενους είναι άνδρες (68,4%). Παρατηρούμε στο Νομό της Φλώρινας, δυσανάλογη συμμετοχή των γυναικών (31,6%) στην απασχόληση. Σε εθνικό επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 59,7% για τους άνδρες και 40,3% για τις γυναίκες (Β Τρίμηνο 2010, Ελ. Στατιστική Αρχή).
  • Επτά στους 10 εργαζόμενους, εργάζονται με καθεστώς μόνιμης απασχόλησης ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 30,0% απασχολείται με άλλη μορφή, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει μια σαφής μετατόπιση από την φορντική οργάνωση της παραγωγής, της συνεργασίας και της σε ένα βαθμό κοινωνικής συναίνεσης, στις ευέλικτες μορφές παραγωγής των νέων εργασιακών σχέσεων που αίρουν όλο και περισσότερο τις εγγυήσεις στην απασχόληση.
  • Από τις αρχές της δεκαετίας του ?90 έγινε φανερό ότι οι συσχετισμοί δύναμης έχουν αλλάξει ουσιαστικά και προσαρμόζουν τις εργασιακές σχέσεις κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο στις υπάρχουσες νέες τεχνολογίες, οδηγώντας τες στην περίοδο της ευελιξίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κέρδη, να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη και ταυτόχρονα να αυξάνεται η ανεργία. Έχουμε έτσι για πρώτη φορά μια τόσο ισχυρή αποσύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
  • Ζητούμενο λοιπόν προκειμένου να υπερβεί η ελληνική οικονομία την κρίση, δεν είναι απλά η ανάπτυξη, αλλά μια ανάπτυξη που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.
  • Η ανεργία δεν είναι ένα απλό διαρθρωτικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να το υπερβεί κανείς προωθώντας μόνο την εντατικοποίηση της παραγωγής και την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Λύση, την οποία υποστηρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα, αποτελεί η διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του εισοδήματος των εργαζομένων προκειμένου να αναθερμανθεί η πραγματική οικονομία και η κατανάλωση.
Test επαγγελματικού προσανατολισμού - δωρεάν!

Τest επαγγελματικού προσανατολισμούδωρεάν από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας. 
Test επαγγελματικών ενδιαφερόντων, Test εργασιακών αξιών και Test επαγγελματικών αποφάσεων.

Ο καιρός στη Δράμα
Bίντεο επαγγελμάτων γνώρισε τον κόσμο της εργασίας
Mετρητής Επισκέψεων
289840
Σήμερα:Σήμερα:9
Το μήναΤο μήνα1153
ΣυνολικάΣυνολικά289840
Πύλη Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Εισαγωγή σε Πανεπιστήμια της Κύπρου 2017-2018
Τελευταία νέα
Δημοφιλείς αναγνώσεις

Σχεδίαση & Ανάπτυξη Αρναούτης Ιωάννης Εκπαιδευτικός του 2ου Γυμνασίου Δράμας.

Διαχείριση & Καθημερινή Ενημέρωση οι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας:  Mυστακίδης Ιωάννης & Παπαδόπουλος Μιχαήλ.